keskiviikkona, huhtikuuta 06, 2011

Surroundia

Ei mennyt edes kahta vuotta vahvistimen hankinnasta tajutakseni, että voin liittää siihen myös vanhan dvd-soittimeni RCA-piuhoilla saadakseni äänet ulos surroundina. DVD-soitin pyörittää toisinaan region 1 -levyjä, kuten nyt viimeksi Friday Night Lightsia, jota ei ole ykköskautta lukuunottamatta saatavilla R2-julkaisuna. Soittimen äänet ovat tulleet töllön kautta vanhan surround-setin päädyttyä varastoon uuden tieltä. Lidlistä muistaakseni 79 eurolla ostettu 5.1-surround-paketti toimi oikein hyvin vuosikausia ja olisi yhä toiminut, mutta muuton myötä oli aika heittää sille lopulliset hyvästit jätekeskuksella.
Tokmannilla oli piuhoja alennuksessa, RCA-johdot eivät tainneet maksaa edes kolmea euroa per kappale. Kotiin päästyäni liitin piuhat dvd-soittimen takaosaan.
Ensin kriiseilin aikani sitä, ettei järkyttävän isolla tulevia ääniä voinut säätää alaspäin vahvistimesta käsin. Pelkäsin jo, että äänilähteessä pitäisi olla joku oma volyyminsäädin, jota dvd-soittimessa ei ollut. Vahvistimen asetuksia ja ohjeita aikani selattuani hoksasin viimein, että olin vain laittanut vahvistimen perälle kyyristellessäni vahingossa puolet piuhoista väärään kohtaan. Sen fiksattuani kaikki pelasi hyvin ja äänenvoimakkuuden säätäminen toimi vahvistimen kapulalla normaalisti. Nyt R1-levyjäkin voi taas pitkästä aikaa katsella surroundien kera.

Toivottavasti pian yhdeksän vuotta palvellut Sansuin dvd-soitin ei kosahda vielä lähitulevaisuudessa. Muuton jälkeen laite ei ole välillä aina jaksanut aukaista tai sulkea itse luukkua, johon dvd asetetaan, ja sitä on pitänyt olla aukaisemassa tai sulkemassa käsin.