tiistaina, tammikuuta 25, 2011

Karl Pilkingtonin ystäville

Nyt kun An Idiot Abroadia on näkynyt muutama jakso, ajattelin kirjoitella vähän Rickyn, Steven ja (etenkin) Karlin tuotoksista ja siitä mistä niitä saa.

Pilkipedia on netin paras paikka Ricky Gervaiksen, Stephen Merchantin ja Karl Pilkingtonin ystäville. Wikin sivuilta löytyy paljon infoa kolmikkoon liittyen, foorumilla on hyvää keskustelua ja download-puolella on tarjolla rutkasti kuunneltavaa (ilmais-podcasteja, radio-ohjelmia ja haastatteluita). Esim. Russell Brandin ja Karlin juontamat ohjelmat ovat mainioita.

Tärkeimpänä antina ovat reilut 90 miesten Xfm:llä tekemää showta, joissa tuottajana toimineen Karlin rooli nousi pikkuhiljaa Rickyn ja Steven ottaessa tämän mukaan keskusteluun. Loistavat radio-ohjelmat ovat vielä parempia kuin podcastit, joista Karl nousi maailmanmaineeseen. Xfm-jaksoja voi kuunnella myös nettiradio Pilki FM:stä, jos ei jaksa alkaa latailemaan niitä tai haluaa ensin koekuunnella showta. Helpoin keino ladata Xfm-jaksot (ellei sitten saa hankittua kaikkia kerralla) lienee hakea ne XFM Vaultista. YouTubesta löytyy joitakin fanien tekemiä animaatioita Karlin Xfm-juttujen pohjalta, esim. tämä.

Videopuolella on myös paljon kivaa sisältöä, suurin osa niistä löytynee kyllä myös YouTubesta, esim. videopodcastit. Tuubista löytyy myös useita kolmikon haastatteluita, joista löytyy aina hauskoja juttuja. Maksulliset podcastit voi ladata iTunesista, myös ilmaisia on saatavilla, ja lisää Pilkipedian puolella.

Maksullisia podcasteja ovat siis The Ricky Gervais Show kaudet 1 (joka oli alunperin ilmainen, nyt ilmaiseksi on saatavilla Best of Series 1 -kokoelma), 2, 3, (neloskautena toimiva) The Podfather Trilogy ja kausi 5 sekä 10-osainen The Ricky Gervais Guide To..., joiden jälkeen ilmestyi vielä ilmainen The Ricky Gervais Guide To The World Cup, joka ei kyllä noudattanut aiempien osien formaattia.

Karlilta on ilmestynyt neljä kirjaa. Ensimmäinen, The World of Karl Pilkington (2006) koostuu podcasteista suoraan lainatuista jutuista, mukana on myös vähän Karlin raapustuksia. Koska tässä on niin vähän uutta matskua, ei tätä kannata olla ostamassa kirjoista ensimmäisenä. Toisessa kirjassa, Happyslapped By a Jellyfishissä (2008) Karl kertoo ulkomaanmatkoistaan. Karlologyssa (2009) mies yrittää oppia uusia asioita ja An Idiot Abroad: The Travel Diaries of Karl Pilkington (2010) on Karlin matkapäiväkirja sarjan reissuilta. Kirjat ovat erinomaisia, hauskoja ja ehdottomasti hankkimisen arvoisia.

Karlista tehty dokkari Karl Pilkington - Satisfied Fool on erittäin hyvä ja katsottavissa netissä. Gervaiksen stand up -dvd:illä Politics, Fame ja Science on ekstroissa Karlia, nuokin kyllä löytyvät YouTubesta. Muuten DVD/BD-puolella saatavilla ovat tällä hetkellä HBO:n The Ricky Gervais Show -animaatio (dvd:llä), jossa kolmikon podcastit nähdään animoituina, ja Karlin matkasarja An Idiot Abroad, joka löytyy sekä dvd:nä että blu-rayna.