tiistaina, tammikuuta 04, 2011

Vielä yksi ale-blu-ray & Friday Night Lights

Maanantaina tuli vielä käväistyä Prismassa iltasella, ja menin vielä vilkaisemaan sitä hyvää alekoria. Yllätyin huomatessani, että siellä oli dvd- ja blu-ray-levyjä, joita ei ollut näkynyt aiemmin, ts. niitä oli tuotu siihen lisää. Harmittelin, mitä levyjä olin mahtanut missata. Mukaan lähti nyt Hostage-blu-ray siihen 3,95 euron hintaan. Leffan näkemisestä on jo useita vuosia, muistaakseni se oli ihan hyvä ja Bruce-leffaa ei ole tullut katsottua muutenkaan pitkään aikaan. Viimeinen Bruce-havaintoni oli jokunen kuukausi sitten Fast Food Nationissa, jossa tällä oli pieni rooli. Sattumoisin Hostagessakin on mukana Ben Foster, kuten aiemmin alesta ostamassani Pandorumissa.

Ellei /Filmcastissa (erinomainen leffapodcast) olisi kehuttu sarjaa, olisi minulla todennäköisesti jäänyt tilaamatta Friday Night Lightsin ykköskausi (4½/5). Jenkkifutista pitkästyttävämpää asiaa on vaikea keksiä, ja ajatus sarjasta, joka pyörisi lukiolaisjenkkifutiksen ympärillä, ei houkutellut yhtään. Kommentteja selatessa kuitenkin toistui se, ettei futiksesta tarvitsisi välittää nauttiakseen sarjasta. Tuottajana toimivan Peter Bergin ohjaama pilotti ei vakuuttanut asiasta, sillä jakso koostui paljolti futislässytyksestä viikonpäivien rullatessa kohti huipennuksena toimivaa perjantain matsia ("Monday", "Tuesday" jne.). Saman viikonpäiväformaatin toistuessa toisessa jaksossa näytti siltä, että tämä olisi pysyvä juttu, mutta onneksi näin ei ollut ja viikonpäivät hävisivät jo seuraavan jakson myötä, ellen väärin muista.

Alkujaksojen aikana pyörin samalla netissä, sarja ei ollut imaissut mukaansa. Jossakin kohtaa kuitenkin huomasin, ettei futismatseja ollut näkynyt vähään aikaan, eivätkä hahmojen juonikuviot useimmiten liittyneet mitenkään urheiluun. Kauden edetessä futis oli jäänyt sarjassa huomattavasti aiempaa pienempään rooliin ja kun jaksot esittivät matseja, eivät ne enää tuntuneet tyhjänpäiväisiltä, koska pelaajat ja valmentaja olivat tulleet tutuiksi.

Päähenkilöinä sarjassa ovat Teksasin Dilloniin työn perässä muuttanut valmentajaheppu sekä tämän vaimo ja tytär, tietyt joukkueen pelaajat ja näiden läheiset. Sarja on harvinaisen realistisen oloinen, käsivarakuvaus toimii tässä erittäin hyvin, näyttelijät ovat mainioita ja dialogi luonnollista. Aluksi ajattelin, etteivät futispelaajien murheet jaksaisi paljoa liikuttaa, mutta hahmot osoittautuivat lopulta mielenkiintoisiksi. Jos pieni kauden alkuun sijoittuva spoileri ei haittaa ja on tarpeen lisähoukuttimeksi, yksi kauden pääjuonista keskittyy sarjan alussa vakavasti loukkaantuneen, tarkemmin sanottuna halvaantuneen pelaajan arjen seuraamiseen tämän jouduttua loukkaantumisensa myötä täysin ulos futiskuvioista.

Jenkeissä on tällä hetkellä pyörimässä viitoskausi. Region 2 -dvd:nä on ilmestynyt vain ykköskausi, joten Amazon.comista piti nyt laittaa toisen kauden R1-dvd tilaukseen.