maanantaina, marraskuuta 22, 2010

Levylisäykset ja katsotut leffat

Tuollaisia levylisäyksiä on tullut kokoelmaan viime kerran jälkeen:
Friday Night Lightsia en ole nähnyt jaksoakaan, mutta sitä on kehuttu /Filmcastissa, joten piti nyt tilata ykköskausi kun Englannin Amazonista sai halvalla. Samalla tuli pitkään odotettu Karl Pilkingtonin sarja An Idiot Abroad, joka ilahduttavasti ilmestyi dvd:n lisäksi myös blu-raylla. Smilla's Sense of Snow tuli tilattua CDonista postimaksuitta 3,90 eurolla, kun siinä on Gabriel Byrne. Mitään noista en ole vielä katsonut. Arkham Asylumin sain viimein hankittua halvalla, Huuto.netistä 16 eurolla postikuluineen. Erinomainen peli, se. Kingdom of Heavenista lisää alempana.

Dinner with Friends (4/5) oli nähty jo viime päivityksessä, mutta unohdin mainita sen. HBO:n tuottama elokuva perustuu näytelmään. Se keskittyy täysin neljään hahmoon (kahteen pariskuntaan). Paljon dialogia, vähän tapahtumapaikkoja. Tuskin tulee toistamiseen katsottua, mutta hyvä leffa kuitenkin. Sen lainatessani tosin jotenkin ajattelin kyseessä olevan The Last Supperin, joka on yhä näkemättä.

Earth (Planeettamme Maa -elokuva) (4½/5) oli odotellut katsomista dvd-pinossa maaliskuusta asti, hyvä että tuli viimein katsottua. Mikaela kirjoitti juuri leffasta, joten en jaksa tästä sanoa kuin että kannattaa katsoa. En kyllä tiedä tuleeko tätäkään katsottua toistamiseen, joten jos joku haluaa ostaa uudenveroisen dvd:n, voi laittaa viestiä.

Tositarinaan pohjautuva The Blind Side (katselun yhteydessä 4/5, jälkeenpäin ajatellen ehkä 3½/5) toi Sandra Bullockille Oscarin. Enpä tiedä oliko tuo nyt niin ihmeellinen roolisuoritus, ehkä äänestäjät tykkäävät vain tuollaisista "älä ryppyile mulle" -naisrooleista, josta Roberts myös sai (ansaitusti) Oscarin Erin Brockovichissa ja Weaver olisi saanut Oscarin, jos Aliens ei olisi ollut scifiä. The Blind Side oli vähän turhan siloiteltu stoori ilman kummoisia konflikteja, mutta muuten oikein kiva.

Predatorsia (3½/5) odotin innolla, kun Robert Rodriguez oli mukana tuottajana. Eihän tämä huono ollut, mutta ykkönen teki jo kaiken paremmin viidakkoympäristössä. Toki tässä oli joitakin uusia ideoita ja predatorit ovat aina siistejä, mutta välillä apinoitiin turhaan alkuperäistä leffaa, eikä tämä lopulta ollut mikään hirveän ihmeellinen. Ihan kertakatselun arvoinen kuitenkin.

Muumi ja punainen pyrstötähti (3/5) ei ole hääppöinen katastrofielokuvana, mutta muuten ihan ookoo. Leffan animaatiotyyli on vähän turhan (k)ankea elokuvatuotannolle ja Pikku Myyn puute on sääli, mutta Muumi-fanille varmaan ihan kiva. Olisinkin päässyt katsomaan tämän Helsinkiin näytökseen, jossa oli Björk myös mukana, mutta vaimolla oli silloin työpäivä.

En ollut katsonut Pirates of the Caribbean -jatko-osia Dead Man's Chest (4/5) ja At World's End (4/5), vaikka alkuperäisestä tykkäsinkin. Jotenkin eivät vain olleet erityisemmin kiinnostaneet, mutta kun leffat tulivat vastaan kirjastossa, oli sama tsekata ne viimein. Olivathan nuo kelpo seikkailuja ja komean näköisiä leffoja. Nelososa tuleekin sitten ensi vuonna.

Miracle at St. Anna (4/5) ei ole Spike Leen parhaita leffoja, mutta selvästi parempi kuin IMDb-pisteistä voisi luulla. Mustiin sotilaisiin toisessa maailmansodassa keskittyvässä elokuvassa on hyviä hahmoja ja pari erinomaista kohtaa. Noin 2,5-tuntisena leffa on ehkä vähän turhan pitkä, mutta joka tapauksessa katsomisen arvoinen. Joseph Gordon-Levitt tässä pikkuroolissa toimittajana nykypäivänä.

Dogvillen jatko-osa Manderlay (4/5) jatkaa ykkösosan tyyliä simppeleine lavasteineen. Nicole Kidmanin ja James Caanin tilalla ovat Bryce Dallas Howard ja Willem Dafoe, mikä on vähän sääli etenkin Kidmanin puuttuessa, mutta Howard on kuitenkin tässä ihan jees. Tässä Howardin päähahmo vapauttaa orjina pidetyt mustat velvollisuuksistaan, ja hyvistä aikeista seuraa taas paljon harmia. Hyvä tämäkin, mutta Dogville kolahti paremmin. Saa nähdä, onko Lars von Trier tekemässä joskus trilogialleen päätösosan.

Kingdom of Heaven director's cut (5/5) on noin 45 minuuttia pidempi kuin alkuperäisversio, ja kestää ilman lopputekstejä kolme tuntia. En ollut katsonut teatteriversiota, koska olin kuullut ohjaajan version olevan paljon parempi. CDonista sai DC-blu-rayn 7,95 eurolla, joten tuo tuli viimein katsastettua. En välitä kauheasti Orlando Bloomista, mutta tässä hän oli varsin hyvä pääroolissa, synkistely sopii miehelle paremmin kuin virnistely. Hyvää äksöniä (etenkin loppupuolen mahtava hyökkäys), vaikuttavaa kuvastoa (esmes joukkokohtaukset) ja parasta katapulttitykitystä mitä olen nähnyt. Scottin parhaita leffoja, director's cut kannattaa etsiä käsiinsä.

Young Adam (4/5) on aika hidastemponen draama, jossa Ewan McGregor ja Peter Mullan poimivat alussa naisen ruumiin joesta. McGregor tässä apumiehenä pariskunnan (Mullan ja Tilda Swinton) jokilaivalla, ajautuen suhteeseen Swintonin kanssa. Alussa tuli kyllä mieleen, että jaksaakohan tätä katsoa kokonaan, mutta olihan tuo ihan mielenkiintoinen lopulta. Mullan taisi tulla viimeksi vastaan Boy A:ssa, tätä on aina kiva nähdä.