sunnuntaina, helmikuuta 28, 2010

Heavy Rain: The Taxidermist -arvostelu (PS3)

[Lue myös Heavy Rainin arvostelu ja uutisia & lainauksia pelin tiimoilta.]

Heavy Rainin ennakkotilaajana sain ladattua ilmaiseksi pelin ensimmäisen lisäosan, The Taxidermistin. Vinkiksi, että lisäosa ei tule näkyviin pelin ladattuihin sisältöihin ennen kuin Heavy Rainiin on ladattu automaattinen päivitys, mikä tulee automaattisesti vastaan kun nettipiuha on PS3:ssa kiinni. En jaksanut ihmetellä jo lataamani lisäosan uupumista aiemmin, kun en olisi ollut sitä vielä pelaamassa (en ollut ladannut päivitystä, koska nettipiuha ei ollut ensimmäisellä läpipeluukerralla kiinni), ja nyt pelin läpäistyäni ja päivityksen ladattuani se tulikin sitten näkyville.

Peli pyöri päässä sen läpäisyn jälkeen, ja aloitin sen sitten sunnuntaina uudelleen tehdäkseni eri valintoja dialogin ja tekojen suhteen. Olikin mielenkiintoista nähdä, miten tapahtumat ja keskustelut kulkivat eri tavalla. Entuudestaan tutuissa tilanteissa tulee niin merkittävää vaihtelua ja henkilökemiat voivat muuttua, ettei pääse kyllästyttämään, vaikka peli tuli vastikään läpäistyä. Ennen pelin uudelleen alusta aloittamista oli kuitenkin aika tsekata tuo The Taxidermist. En spoilaa...

Jos on seurannut Heavy Rainin kehitystä ja katsellut videoklippejä, voi The Taxidermistin sisältö olla jo jossakin määrin tuttua. Osiota esiteltiin aikoja sitten ennen pelin julkaisua, ja netissä oli saatavilla tästä videota. Ihmettelinkin HR:n läpäistyäni, miksei sitä ollut pelissä. Uskonpa, että osion piti olla alunperin Heavy Rainissa Madisonin esittelynä, mutta se päätettiin sitten leikata pois. Ohessa yksi pelin vanhoista trailereista, joka sisältää videota pelkästään The Taxidermistista.

Spoilereiden vuoksi en suosittele katsomaan traileria, jos aikoo pelata tätä joskus lähitulevaisuudessa (koin vähän harmillisena sen, että olin etukäteen nähnyt, mitä tulisi tapahtumaan). Mainitaan tähän väliin, että HR:n arvostelussani käyttämäni kuva oli The Taxidermistista, mitä en tullut ajatelleeksi/hoksanneeksi aiemmin.The Taxidermist sijoittuu marraskuun kolmanteen vuonna 2009, pari vuotta ennen Heavy Rainin tapahtumia. Sitä ei kannata pelata ennen itse Heavy Rainin läpäisyä, koska se antaa hahmosta informaatiota, joka on paras saada selville ensin pelin kautta. Osio on siinä mielessä tärkeä, että se selittää, miksi Madison on pelin alussa sellainen kuin on. The Taxidermist tapahtuu suht pienellä pinta-alalla, eikä sen läpäisyssä mene hirveän pitkään. Jossakin virallisella taholla taidettiin mainita puoli tuntia, mutta ensimmäisellä peluukerralla menee epäilemättä pidempään, kun paikkoja tulee nuuskittua tarkkaan. Kuten Heavy Rainissa, myös tässä voi kuunnella hahmon ajatuksia, joita tulee tilanteiden mukaan lisää, ja pelimekaniika on muutenkin HR:n kanssa identtinen.

Pelin kerran läpäisy ei kuitenkaan tarkoita, että ilo olisi ohi, sillä The Taxidermist toimii kuten Heavy Rainkin. Pelaajalla on lukuisia eri keinoja läpäistä osio, ja tarina voi päättyä hyvin monella eri tavalla. Eri etenemistavat tuottavat mielenkiintoisia tuloksia, ja niiden näkemiseksi osiota jaksaa pelata useaan otteeseen. Ihan alusta sitä ei kuitenkaan tarvitse läpäisyn jälkeen aina aloittaa, vaan pelaaja voi halutessaan hypätä tiettyyn kohtaan tarinan alkua.

The Taxidermist edustaa kaikilta osin samaa korkeaa laatua kuin Heavy Rain, ja pelin fanille se onkin erittäin mielenkiintoinen ja tunnelmallinen kokemus. Pelin hahmot ovat niin hyviä, että tällaisten lisäosien saaminen on kuin saisi vielä yhden jakson jo päättyneeseen suosikki-tv-sarjaan. The Taxidermistin tarina kietoutuu hyvin Heavy Rainiin, joten se ei tunnu täysin irralliselta pelin rinnalla. Koska Heavy Rainin luoja David Cage on sanonut, ettei sille ole tulossa jatko-osaa, nämä lisäosat saattavat jäädä viimeisiksi pelattaviksi Heavy Rain -sisällöiksi. Jäänkin innolla odottamaan lisäosia muille hahmoille.