torstaina, elokuuta 13, 2009

This video cannot be played (PS3)

Tuollainen ilmoitus (miinus "PS3") tuli pienen latailun jälkeen, kun laitoin kirjaston The Road Warriorin Blu-rayn Pleikkariin sisään. Olin juuri katsonut soittimella American Gangsterin dvd:ltä. Kummastelin tätä ja laitoin sitten Zodiacin (myös bd) tilalle. Sama juttu. Aloin jo huolestua, että eihän toosassa ole jotain vikaa, mutta Pushing Daisies -bd-levy lähti kuitenkin pyörimään ongelmitta, samoin Watchmen. Googlella sitten löysin sivun, jossa uskottiin vian löytyvän levystä, kun puhe oli samaisesta virheilmoituksesta.

Olin kyllä vilkaissut molempia levyjä ja puhallellut niistä mahdollisia pölyjä pois ennen soittimeen laittamista, mutta kun sitten katsoin niitä auringonvalossa, huomasin, että Mad Max -levyssä oli sinänsä aika harmittoman näköinen ohut, mutta pitkähkö naarmu. Zodiacissa puolestaan oli jotain ihme töhryjälkeä. Mieli keveni, vika oli epäilemättä levyissä. Onnetonta porukkaa, jotka onnistuvat tärvelemään lainalevyjä.

Kirjastossa palautin levyt tiskille ja sanoin, etteivät ne lähteneet ainakaan Pleikkarilla pyörimään. Tietty täti varmisti, että sillä voi soittaa bd-levyjä, minä että kyllä voi. Kun lainasin ensimmäisen kerran bd-levyjä kirjastosta, toinen täti varmisti, että ymmärsin niiden olevan Blu-ray-levyjä. Jotkut kuulemma eivät olleet tajunneet ja valittivat niiden toimimattomuudesta dvd-soittimessa.

Tämä tapaus pisti miettimään, uskaltaisiko bd-levyjä hirveästi vuokrailla, tästä kun tuli nyt sellainen kuva, että bd-levyn viat estäisivät helpommin levyn toimimisen kuin vastaavanlainen vika dvd-levyssä, mutta tiedä siitä sitten. Tietty mitä tuoreemman julkaisun vuokraa, sitä vähemmän levyä on ehditty turmella, eikä Blu-ray-levyjä nyt muutenkaan vuokrailla niin paljoa kuin dvd-levyjä.

Sinänsä noiden levyjen toimimattomuus ei haitannut. Olin todennut, etten jaksaisi katsoa leffoja (Zodiacin teatteriversio on vielä suht hyvin muistissa ja onpa Mad Max kakkonenkin nähty muutamaan kertaan), ja halusin vain vilkaista ennen palautusta, miltä leffat näyttäisivät bd:llä.