sunnuntaina, tammikuuta 01, 2012

Pari laitehankintaa

Viime vuoden puolella tuli tehtyä pari laitehankintaa. Ensimmäinen oli Asus HDP-R3 O!Play Air -mediatoistin, joka on vahvistimessa kiinni HDMI-piuhalla. Laite makoilee PS3:n päällä.

Toosassa on yksi USB-portti, jossa minulla on kiinni USB-hubi, siinä puolestaan kaksi kovalevyä. Laite pyörittää videot & musiikit ja näyttää kuvat kiitettävän hyvin. Yhden vanhan digikameran .movit eivät suostuneet pyörimään, ja jotkut .flv-filut eivät ole toimineet, mutta tuo nyt on pientä ja laite on etenkin hintaansa (87,90e) nähden varsin mainio. Kaukosäädinkin on ihan toimiva ja toosa on pelannut hyvin. Eli kyllä halvallakin voi saada hyvää.

Vanha 60-gigainen iPod Classic lakkasi viimein toimimasta kuuden vuoden jälkeen. Hommasin sitten uuden ja totesin, että kehitys on mennyt huonompaan suuntaan. Ensinnäkin volyymiä ei saa enää hiljennettyä kokonaan toiston aikana, ts. nollavolyymillä kuuluu vielä ääntä. Tuo voi häiritä yöllä iPodia kuunnellessa, jos äänen haluaa erittäin matalalle, nyt tosin olen jo tottunut asiaan. En sitten tiedä, onko tämän takana jokin kahjo EU-säädös, vai ollaanko Applella oikeasti niin pällejä, että tuota on pidetty jotenkin hyvänä ideana.

Toinen tyhmä muutos on podcastien kuuntelussa. Aiemmin kun laittoi podcast-puolella jonkin jakson pyörimään, toisto päättyi sen lopussa. Nyt laite jatkaa seuraavan, ts. edellisen jakson toistolla. Eli kun valitsen nukkumaan mennessä podcastin, josta olen ladannut uuden jakson, niin sen sijaan, että laite lopettaisi toiston jakson jälkeen ja sammuisi automaattisesti, nyt herään aamulla ja totean, että iPod toistaa jotain kymmenettä jaksoa. Ainoa ratkaisu näyttäisi olevan kuunneltavan podcastin nakkaaminen iTunesissa jonkin soittolistan loppuun, jotta laite ei toistaisi enää mitään sen jälkeen. Ongelma tässä tosiaan on se, että akku kuluu turhaan ja laitteen käyttöikä oletettavasti lyhenee, mikä tässä varmaan onkin Applen tarkoituksena.

Kun kopioin vanhan iPodin tiedostot uuteen, iTunes ilmoitti, etteivät kaikki videot toimisi laitteessa. Sinänsä ihan sama, kun en videoita sillä juuri ikinä katso, mutta aika outoa, jos kuusi vuotta vanhempi laite osaa oikeasti toistaa paremmin videoita.

En tiedä onko muiden valmistajien soittimissa asiat tehty yhtä tyhmästi, mutta jos olisin tiennyt tällaisesta kehityksestä, olisin saattanut harkita kahdesti uuden iPodin hankintaa. Mutta onhan tuo toki muuten ihan toimiva peli, ärsyttää vain kun on tottunut johonkin ja sitten uudessa versiossa asiat on muutettu huonommiksi.

Jotain positiivista tuossa on kuitenkin edelliseen iPodiini nähden, nimittäin 100 gigaa isompi kovalevy, jolle voi tyrkätä tilanpuutteessa mitä tahansa filuja talteen.