maanantaina, heinäkuuta 24, 2006

Poliiseja, salamoita ja valokuvausta

Tänään Helsingin Israelin suurlähetystön edessä, tien toisella puolella oli parkissa kolme poliisin maijaa. Bongasin kuusi poliisia norkoilemassa. Kaipa nuo ovat tuon suurlähetystön vuoksi tuossa, ettei siinä vastapäätä vain sattuisi olemaan joku poliisien suosima kuppila tms. Hmm, no nyt tajuan miksi siihen tien molempiin päihin oli laitettu vähän aitausta, ja aitoja oli myös muuallakin, sekä pari poliisia keskustassa Sokoksen vieressä katuvaloissa. Mielenosoittajat kun ovat olleet tänään liikkeellä.

Salamat ovat olleet tänään ajankohtaisia. Itse en ole nähnyt vielä yhtään tälle kesälle. Surkeaa! Tiesittekö muuten, että maahan iskeytyvän salaman kirkas valo kulkee itse asiassa maasta taivaisiin, eikä taivaasta maahan? "A cloud-to-ground flash comprises at least two strokes: a pale leader stroke that strikes the ground and a highly luminous return stroke. The leader stroke reaches the ground in about 20 milliseconds; the return stroke reaches the cloud in about 70 microseconds." The Know-It-Allin kirjoittaja äimisteli tätä ja mietti, kuinka monesta muusta näennäisen itsestäänselvästä asiasta hänellä on väärää tietoa.

Menin tänään taas Suomalaiseen tsekkaamaan, olisiko uusi Psychology Today tullut. Ei ollut. Olin jo lähdössä kun päätin vilkaista, olisiko uusi Empire tullut, ihan vain tarkistaakseni kannen. Ei ole tullut ostettua sitä tänä vuonna juuri ollenkaan, luultavasti korkeintaan yhden numeron. Ei ollut tullut uutta numeroa, joten vilkaisin hyllyn alaosaan, josta ensimmäistä kertaa rekisteröityi valokuvauslehdet.

Valokuvauslehdet eivät ole aiemmin kiinnostaneet pätkääkään, mutta nyt kun valokuvaus ja kuvankäsittely kiinnostavat paljon enemmän kuin aiemmin, päätin vilkaista ensimmäisenä käteen sattunutta Photography Monthlya (heinäkuun numero). Siinä oli tällaista täysamatööriäkin kiinnostavia juttuja, ja päädyin ostamaan lehdykän (7,50e). Ensimmäinen valokuvauslehteni. Kuten tuolla Janin kommenttiosastolla totesin, PM:n nettisivulla on lukijoiden kuville omistettu sivu. Suosikkini oli luultavasti Iain McLeanin kuva.

Valokuvaus on siitä kivaa, että se ei ole mitään sydänkirurgiaa. Iske kamera käteeni, niin hyvällä tuurilla onnistun ottamaan kunnioitusta herättävän kuvan. Iske skalpelli käteeni, niin saan syytteen mm. hoitovirheestä ja kuolemantuottamuksesta. Melkein kuka tahansa voi harrastaa valokuvausta ilman aiempaa kokemusta tai koulutusta.