torstaina, heinäkuuta 20, 2006

The Changeling

B5:n luojan, J. Michael Straczynskin tositapahtumiin pohjautuvaksi väitetyssä, Ron Howardin silmäilemässä The Changeling -käsikirjoituksessa äiti alkaa epäillä, ettei hänen kidnapattu, sittemmin palautettu lapsensa ole hänen oikea poikansa. Changeling-sanan määritelmä:"A child secretly exchanged for another" tai "a child secretly exchanged for another in infancy". Vuosisatoja sitten etenkin vammaisten lasten vanhemmat saattoivat uskoa, että heidän lapsensa oli vaihdettu esim. paholaisen (Wikipedia listaa epäillyiksi "fairy, troll, elf or other legendary creature") jälkikasvuun. Huijari yritettiin paljastaa esim. väkivalloin, saamalla lapsi nauramaan tai näyttämään yllättyneeltä, mikä paljastaisi sen todellisen luonteen ja oikeuttaisi lapsesta eroon hankkiutumisen. Epäonnisimmat lapset pääsivät hengestään. Tässä tekstissä tosin todetaan:"However, like sorcery and witchcraft, the changeling may turn out to be another notion that is due for some shrinkage, at least until stronger evidence is presented on its prevalence in communities and for which sorts of impairment it was most likely to be considered responsible."

Ottaen huomioon, että elokuvan käsikirjoituksen väitetään pohjautuvan tositarinaan, voisi olettaa että yliluonnolliset (lapsen tietoisuus on vaihdettu toiseen) tai kököt (kidnappaajat hankkivat identtisen penskan tilalle) selitykset ovat poissuljettuja. Tällöin mysteeri voisi selittyä Capgrasin harhaluulolla, jonka kokiessa ei kannattane katsella Invasion of the Body Snatchersia. Tällöin henkilö ei koe tutut kasvot nähdessään kokemukseen aiemmin liittyneitä tunteita, jolloin käsittämätön muutos yritetään selittää henkilön vaihtumisella. Harhainen tiedostaa uskomuksensa outouden. Capgrasin harhaluulosta kärsivä voi myös uskoa olevansa itse itsensä kaksoisolento, tai että elottomat esineet, kuten huonekalut ovat vaihtuneet identtisiin kappaleisiin. Kuvaus BBC:n sivulta:

"Capgras' delusion: A rare syndrome in which the patient is convinced that close relatives, usually parents, spouse, children or siblings are impostors. It may be caused by damage to the connections between the areas of the brain dealing with face recognition and emotional response. A sufferer might recognise the faces of his loved ones but not feel the emotional reaction normally associated with the experience."

Ron Howard on kuvannut vainoharhaa ja mielenterveysongelmia aiemminkin, joten mies ei olisi ihan uusilla vesillä. Oli miten oli, ei ole mitään takeita, että The Changeling päätyy filmattavaksi lähivuosina. Jms:n vuoksi toivon, että päätyy.