sunnuntaina, kesäkuuta 14, 2009

Trailereista

Watchmenista ilmestyy director's cut heinäkuussa. Odottelin leffaa innolla, mutta kun kuulin että tuollainen olisi horisontissa, tiesin etten menisi katsomaan sitä teatteriin. Vielä pidempikin versio on tulossa joskus:"It appears the Watchmen version that integrates The Tales of the Black Freighter into the feature film is yet to come". Jos ymmärsin oikein, kyseessä on jotain animaatiomatskua, joten director's cut riittää minulle, kun en ole mikään Watchmen-fani (en ole lukenut).

Tietty voi olla että leffa on pettymys director's cut -versionakin, en tiedä. Tuntuu siltä, että aika harva viime aikojen paljon odotetuista leffoista on vastannut odotuksia. Indy IV, Terminator 4, Wolverine, pitäisikö tuo Watchmen myös lisätä listaan. Star Trek tuntuu olevan niitä harvoja, joita on hypetetty ja kehuttu kovasti.

Nyt Angels & Demonsin katsottua tuli nähtyä vähän trailereita, joita normaalisti välttelen parhaani mukaan, ellen ole leffaa jo nähnyt. Nyt kuitenkin tuli tuijotettua äänetöntä tv-ruutua, kun oli parisenkymmentä minuuttia näytöksen alkuun. Where the Wild Things Are -traileri pyöri, näytti ihan kivalta. Salissa näkyi sitten Public Enemiesin traileri.

Leffa näytti sinänsä ihan mielenkiintoiselta, mutta sama asia vaivasi kuin Collateralissa, en tykkää yhtään siitä digivideo-lookista. Tuntuu kuin katsoisi jotain kallista kotivideota, se rikkoo illuusion. Joihinkin leffoihiin se voi sopia, ja pikkubudjetin leffoissa se on ymmärrettävää, mutta tällaisessa isossa leffassa se tuntuu oudolta. "Sony CineAlta F23, Zeiss DigiPrime Lenses" sanoo IMDb kamerasta. Eikö Mann voisi kuvata vaikka REDillä. Angels & Demons olikin näköjään kuvattu sillä, enkä huomannut sen kuvassa mitään "vikaa".

No, trailereista vielä, että kun katsoin The Visitorin trailerin leffan jälkeen, niin hirveätä spoilaustahan siinä oli, kaikki pitää paljastaa. Jos olisin nähnyt Synecdochen trailerin, tietäisin varmaan nyt siitä ainakin ekan tunnin tärkeimmät tapahtumat. Nyt en tiedä leffasta mitään, paitsi tekijät ja joitakin näyttelijöitä mitä siinä on. Leffa kuitenkin voi kertoa mistä tahansa, eikä päässä ole jo ennakkoon tieto siitä, mikä päähenkilön alkutilanne on ja mikä sysää muutoksen liikkeelle ym.

The Sixth Sense -spoilausta lopuksi vielä, jos joku ei olisi jostakin syystä leffaa nähnyt, aika epätodennäköistä, mutta no kuitenkin. Referoin tässä tilityksessäni alkuperäistä kommenttiani toisaalla, mutta sama sille. Leffassa oli kaksi isoa twistiä, mutta sen markkinointi pilasi täysin ensimmäisen, ja harva on tainnut edes tajuta harmitella asiaa.

Kaikki, jotka olivat nähneet leffan trailerin, tiesivät etukäteen Colen näkevän aaveita. Katsoimme leffan ja ajattelimme välittömästi:"Tuo poju näkee aaveita." Leffa paljastaa (PAL-versiossa) asian vasta 48 minuutin jälkeen. Siihen asti elokuvan mysteerinä on, tai pitäisi olla se, mitä Bruce Willis yrittää selvittää, eli mikä Colea vaivaa. Miehen pitää ansaita pojan luottamus ennen kuin tämä kertoo salaisuutensa tälle ja katsojille. Siihen asti kaikki on mahdollista. Cole voi olla kahjo (kuulee ääniä), ajatustenlukija (tietää opettajansa salaisuuksia), psykokineettinen (tavarat liikkuvat keittiössä mysteerisesti, ilmapallo poksahtaa spontaanisti) jne.

Kun Cole kertoo salaisuutensa Brucen hahmolle, tämän pitäisi olla katsojallekin yhtä suuri uutinen, mutta ei, trailerit pitivät huolen siitä, että tämä oli jo old news. Vasta kun Cole kertoo "I see dead people" -salaisuutensa, alamme nähdä näitä aavekohtaamisia kunnolla Colen näkökulmasta.

Siksipä en katso trailereita. Jos leffa on hyvä, kyllä se tulee selväksi ilman spoileritraileriakin. Mutta tämä ei ole ensimmäinen kerta kun tilitän asiasta, joten se siitä nyt taas.