tiistaina, heinäkuuta 25, 2006

Monothematic delusion

"People who suffer from these delusions as a result of organic disfunction often do not suffer from any obvious intellectual deficiency nor do they have any other symptoms. Additionally, a few of these people even have some awareness that their beliefs are bizarre, yet they can not be persuaded that their beliefs are false."
- Wikipedia

Aiemmin mainitun Capgrasin harhaluulon / syndrooman lisäksi löytyy esim. mirrored self-misidentification, joka olisi aika pelottava:"The delusional belief that one's reflection in a mirror is some other person (often believed to be someone who is following them around)."

Ei nyt ihan sama asia, mutta Dolores Claibornessa suosikkikohtiani oli Jennifer Jason Leighin raivokohtauskohtauksen ohella kohta, jossa tämä pois tolaltaan lautalla ollessaan käy WC:ssä huuhtelemassa kasvojaan, nostaa päänsä ja säpsähtää nähdessään peilikuvassa takaraivonsa. Oikein hienon riipivä musiikki siinä kohdassa. Leigh haparoi kädellään kai paperia ja lähtee sitten ovelle, josta hän katsahtaa uudestaan peiliin ja näkee normaalin peilikuvan. Tuo oli ymmärtääkseni sellainen huonon omantunnon aiheuttama harha, kun Leigh oli kääntänyt selkänsä äidilleen (ja jossakin mielessä itselleenkin) hädän hetkellä.

2 Comments:

Blogger Jani said...

Piru vieköön, karmivaa! Varsinkin, kun viime yönä näin jotain unta, jossa ympärilläni olevien ihmisten kasvot jotenkin kivettyivät. Kasvojen tunnistaminen on vissiin niin tärkeä ja tuore ominaisuus ihmisen aivotoiminnassa, että häiriöt siinä tuntuvat jotenkin erityisen painajaismaisilta.

7/26/2006 3:25 ip.  
Blogger Atso Suopanki said...

Jeps, oma peilikuva on vielä niin henkilökohtainen, tuttu ja turvallinen asia, jota on vieläpä vaikea paeta, että sen vaihtumisen rinnalla esim. joku kaupungilla juoksenteleva doppelgänger olisi small potatoes. Silloin ainakin voisi toivoa, että sillä toisella minulla olisi vähän parempi sosiaalinen elämä kuin itselläni.

7/26/2006 5:29 ip.  

Lähetä kommentti

<< Home