keskiviikkona, kesäkuuta 14, 2006

United 93 (2006)

Tulin Kuusamosta eilen illalla. Kiva reissu oli. Postista oli tullut lappu, kävin tänään hakemassa ER:n neljännen ja viidennen kauden, sieltä Mediadisistä tilasin. Ensimmäistä kertaa näissä ER-julkaisuissa tuolleen, että levyt ovat kolmessa kotelossa, eikä niin että pitää availla ja taitella boksia. Hyvä ja kätevämpi näin, tiedä sitten miten jenkkijulkaisuissa. Viitoskausi ilmestyy heinäkuussa R1:lle. Näköjään Clooneyn viimeinen vuosi. Kuutoskausihan on jo ilmestynyt R2:lle ja seitsemäs ilmestyy näköjään 18. syyskuuta. Eiköhän nuo kaikki tule kerättyä talteen.

Tänään kävin kattelemassa 9/11-aiheisen United 93:n pressinäytöksessä (ensi-ilta 18.8.). United 93 -lennon, lennonvalvojien ja sotilastukikohdan edesottamuksia kuvaava leffa on vuoden parhaita elokuvia ja yksi intensiivisimmistä kokemistani teatterielämyksistä. Reaaliajassa paljolti kulkevassa elokuvassa on erinomaisen realistinen, dokumentaarinen ote, kun taas Oliver Stonen World Trade Center näyttää olevan sellaista kiiltokuvamaista, patrioottista meininkiä (eipä sillä, voi olla toki kuitenkin hyvä). Elokuvassa ei moralisoida, eikä lentokoneen kaappaajia kuvata yksiulotteisina, tunteettomina pahiksina.

Tuntemattomat näyttelijät tekevät erinomaista työtä ja jotkut esittävät itseään. Yllätyin kun tajusin leffan jälkeen, että jotkut hienoa työtä tehneet näyttelijät esittivätkin itseään. Esim. tuoreen FAA-pomon, Ben Slineyn (tärkeässä) roolissa nähtiin mies itse, täysin vakuuttavana. Kuten joku totesi IMDb:n foorumilla:"He played himself!? WTF! This is a real FAA National Operations Manager and he gave an oscar worthy performance of himself in United 93. I thought this was a professional actor who I had seen somewhere before, but couldn't quite put my finger on it. I was shocked when I discovered that the man played himself. What a talented individual! I don't joke about stuff like this, seriously, nominate this man for best supporting actor!"

United 93 on siis vuoden must see -leffoja.