maanantaina, huhtikuuta 10, 2006

Google Books

Jäin pari päivää sitten koukkuun Google Booksiin. Sen avulla voi löytää rutkasti mielenkiintoista lueskeltavaa. Esim. törmäsin "Mulholland Drive"-haulla hauskaan faktaan Mark Frost-haastattelussa (hän loi Twin Peaksin Lynchin kanssa) kirjassa The Producers: Profiles in Frustration. Frostin mukaan (sivulla 404) Mulholland Drive lähti tämän ja Lynchin keskustelusta Twin Peaksin jatkon ("a sequel") tiimoilta. He halusivat viedä Sherilyn Fennin (sarjassa) esittämän Audrey Hornen hahmon Hollywoodiin. Frost ehdotti Mulholland Drivea nimeksi, koska hän asui sillä. Hän kertoo, ettei ole nähnyt sitä, ja kuulleensa MD:n olevan "a mess. I knew that the pilot was a mess." Olettaisin, että haastattelu on tehty ennen leffan julkaisua, ja etenkin menestystä & Oscar-ehdokkuutta ohjaus-kategoriassa vuonna 2002.

Kokeilin Google Booksia joskus aiemminkin, mutta en innostunut käyttämään sitä enempää, koska sivuja ei voinut lukea kuin kolme putkeen, jonka jälkeen klikattava navigointinuoli meni pois käytöstä. Nyt kuitenkin keksin simppelin keinon ohittaa tuo: kun hakukenttään syöttää viimeiseltä sivulta (jolle pääsit) tekstiä, Google löytää tuon sivun. Sen valitessa eli sivun uudestaan avatessa navigointinuoli aktivoituu jälleen, ja voit edetä kirjassa taas vähän matkaa ja toistaa tarvittaessa prosessin. Koko kirjaa ei kuitenkaan voi näin lukea, sillä välillä sivu on peitetty copyright-ilmoituksella. Tuolloin sivun alussa kuitenkin näkyy pari riviä, jonka voi syöttää hakukenttään, ja eteenpäin klikkaamalla löytyy taas kokonainen sivu. Ideat ovat kylläkin vähissä, jos kirjassa on pari sivua kuvia putkeen, jolloin niitä ei voi paikallistaa haulla. Niinkin on käynyt, ettei haku ole löytänyt avoinna olevaa sivua, joka huonoimmassa tapauksessa voi johtaa umpikujaan.

Tällaisella kikkailulla olen lueskellut esim. kirjasta Designing DVD Menus: How to Create Professional-looking DVDs kukaties ainoan minua erityisemmin kiinnostavan kappaleen, "Showcase: 24", jossa neljällä sivulla kerrotaan 24-sarjan ykköskauden DVD-menujen tekemisestä. Toisena esimerkkinä Correct Me If I'm Wrong, josta luin 6-sivuisen jutun kirjoittajan mieltymyksestä 24:een (laitoin Google Books-hauksi "Jack Bauer"). Google Booksin parissa voi vierähtää tuntejakin lueskellessa, ja yhdestä kirjasta voi saada paljonkin irti, ellei se ole esim. joku fiktiivinen romaani, jossa jokainen sivu pitää lukea. Täällä sanotaan:"Searches on Google Books show up to 20 percent of the content." Sillä määrällä, mitä kirjoista saa irti, GB:n kautta luettava kirja voisi hyvin olla lähteenä jossakin koulutyössä, jos tarvittava asia löytyy näkyviltä sivuilta. Lukijalla on kirjan tiedot ja sivunumerot, joilta löytyvään tekstiin viitataan.

Ymmärrän kirjakustantajien tuohtumuksen Googlea kohtaan, mutta enpä valita.