maanantaina, marraskuuta 28, 2005

Speed - kuoleman kyydissä

Lauantaina oli yhdistetyt pomon synttärit ja firman pikkujoulut. 13 hengen porukka lähti mikroautoradalle. En ollut ajanut aiemmin mikroautoilla. Oikealla autollakin vain vähän aikaa kerran, ikuisuus sitten, eikä sekään mennyt erityisen hyvin. Katsoessani mikroautojen hurjaa menoa sisäradalla minua hirvitti. Ne kulkivat kuulemma kovimmillaan jotain 55km/h luokkaa. Autoissa olisi turvavyöt, joskin niiden käyttäminen ei ollut pakollista, eikä tuntunut olevan välttämättä hirveän yleistäkään. Laitoimme haalarit ja kypärät päälle, ja joku heppu kertoi meille ohjeet auton ajamiseen. Istuin autooni ja laitoin turvavyön. Käänsin virta-avainta. Auto ei tahtonut käynnistyä. En ollut vain kääntänyt avainta riittävästi. Oikealla jalalla painettiin kaasua, vasemmalla jarrua. Niitä ei saisi käyttää yhtä aikaa, eikä jarrua saisi käyttää mutkissa, tai ajokki voisi kiepsahtaa ympäri. Hienoa.

Olihan se aikamoista. Mutkat olivat vaikeimpia. Niissä piti kytätä, ettei jäisi takaa mahdollisesti tulevan alle, tai että selviytyisi niistä rysäyttämättä valliin. Joitakin kertoja seinämä lähestyi eräässä mutkassa uhkaavasti vauhdin ollessa kiitettävä, mutta hidastusyritys ja paniikinomainen voimakas ratin vääntö pelasti aina tilanteen. Moni oli ajanut aiemminkin mikroautoilla (ja autoilla yleensäkin), joten en välittänyt siitä, että olin porukan hitain niin aika-ajoissa kuin kisassakin. Rata oli siis varattu meille tunniksi. En myöskään jumittunut missään vaiheessa radalle, kuten jotkut. Pari kertaa vain perä vähän liiti asfaltilla, mikä säikäytti, mutta oli myös ihan hienoa kun tilanne jatkui ilman törmäyksiä. Jokunen kerta auto teki myös lähempää tuttavuutta toisten autojen kanssa, lähinnä takaa tuleva tuli tönäisseeksi vahingossa(?).

Laitoinpa tilaukseen sen Babylon 5-käsiskirjan kakkososan. Bukowskin Siinä sivussa on edennyt hyvää vauhtia, erinomainen kirja. Aika kurja lapsuus on miehellä ollut, ei ihan Pelzer-tason ankeutta kuitenkaan. Tuli myös rekisteröityä spyware-poisto-ohjelma Spy Sweeper, tosin juuri tilauksen klikatessa tajusin alvin lisänneen hintaa usealla eurolla, mutta noh.